Jade történetünk főhőse, aki egy jövőbeli világban él egy világítótoronyban barátaival. Azonban nem mindig olyan békés a hangulat a Hillys nevű bolygón, mert egy idegen faj megtámadja a lakosságot és elrabolja őket, hogy aztán rabszolgává tegyék őket vagy, ami még rosszabb, hogy kinyerjék életerejüket. A lakosság védelmi mechanizmusba kezd, de úgy látszik ez nem elegendő, hogy megvédjék az embereket a gonosz erőktől. Így hát főhősnőnkkel szembe kell szállnunk az idegenekkel.

A harcok közben a szörnyektől olykor bezsebelhetünk gyöngyöket, melyeket hasznos tárgyakra is beválthatunk. Utunk során kiemelt szerepet fog kapni a fényképezőgépünk, ami dokumentálja az egyes állatfajokat, egyéb tárgyakat és jutalmul szintén gömböket és pénzt kaphatunk. Sőt a fényképezővel a térképeket is beszkenelhetjük. Fegyverünk egy bot lesz, majd később egy kesztyű segítségével is tudunk harcolni, messzi dolgokat elvágni. A malac barátunk, Pey’j is kiveszi a részét a harcban és a páros feladatokban. Azonban fontos odafigyelnünk az ő életére is, amit később majd növelhetünk. A harc mellett kiemelt szerepet kapnak az osonkodós feladatok, amik a megszállt területeken várnak majd ránk. A főszál mellett más mellékfeladatokat is kapunk, amikkel plusz pénzt és gyöngyöket szerezhetünk, ha esetleg kifogyóban lennénk. A játék közben fejleszthetjük járművünket is, ami az előmenetelhez elengedhetetlen lesz.

A játékhoz időközben kijött egy felújított HD grafikás változat, ami egyelőre csak Xbox-on és Playstation-ön elérhető. Később 2017-ben bemutatták az E3-on az új rész trailerét, melynek megjelenése még nem ismert, de folyamatosan dolgoznak a játékon.