A SimCity játéknak sok elődje volt már, de én személy szerint csak ezt a 2013-as verziót próbáltam ki, ami kellemes csalódás volt számomra. Kezdjük is azzal, hogy nem csak egyszemélyes módban, hanem akár a barátainkkal együtt is játszhatunk és építhetjük ki saját kis régiónkat, városainkat.

A játék legelején választhatunk különböző területekből, ahova szeretnénk, hogy várost alapítsunk pl. sziget, sivatag, esőerdő stb. Azonban jól meg kell fontolnunk hová terjeszkedünk, mert minden terület más adottsággal van ellátva. Ilyenkor át kell gondolnunk, hogy pontosan milyen várost szeretnénk. Vannak olyan területek, amik kőolaj, érc, szénbányák létesítésére alkalmasak vagy sok víz, esetleg kikötők, hajók fogadására is képesek. Ez mind szép és jó azonban nem lehet minden lehetőséget kipipálni egy városban, ezért kellenek a szomszédságok, hogy segítsék egymás működését. Nyersanyagokat, szállítmányokat, áramot vagyis szinte mindent lehet exportálni és importálni is, attól függően mire van szüksége a városunknak.
A város fő alappillérjei a simek, akik nélkül nincs város. Ezért gondoskodnunk kell, hogy minél boldogabbak legyenek, amihez kell egy ház, állás, oktatás és persze szórakozási lehetőségek is. Állandóan figyelnünk kell, hogy a simek mire vágynak és lehetőleg teljesíteni is azokat. A város működéséhez elengedhetetlen a víz, áram és a szennyvízelvezetés is, amik ha nem működnek jól, akkor tönkremehetnek az épületek, így a simek elhagyhatják a várost. Persze az alapépületek sem maradhatnak ki, mint az önkormányzat, rendőrség, tűzoltóság és a kórház. Ha megvannak az alapok, utána jöhet az utak, házak, épületek fejlesztése, ami a népességnövekedés szempontjából és a vagyoni szint növekedése miatt fontos. Ezt viszont sokszor nehéz elérni, ezért kell minden kis információra, szükségletre odafigyelnünk és egyensúlyban tartanunk a város költségvetését. Ügyelnünk kell, hogy több legyen a bevételünk, mint a kiadásaink, mert ha mínuszba átbillen a mérleg akkor az csődhöz vezethet. Ilyenkor jön az adóemelés, mint megoldás vagy egyes üzletek bezárása, viszont emiatt boldogtalanok lehetnek a simek, ezért csak óvatosan azokkal a százalékokkal.

A játék összességében nagyon jó kikapcsolódás, de egyben nagy odafigyelést is igényel. Átélhetjük, milyen lehet egy polgármester munkája és mi mindenre kell odafigyelnie, hogy karbantartson egy várost. A játék kevés gépigénnyel rendelkezik, így a legtöbb gépen játszható PC-n. Ha pedig nem lenne elég az alapjáték, beszerezhetjük hozzá a kiegészítőket is.