A mai technikai világban egyre több újítás jelenik meg, ami merőben megváltoztatja majd az életünket. Ezek közül az egyik a mesterséges intelligencia talán már nem is olyan elérhetetlen a mai kor számára. Ezt az új szemléletváltást hozza el nekünk a Transzcendens című film.

A film főszereplője Dr. Will Caster (Johnny Depp), aki a mesterséges intelligencia kutatója előadásaiban ismerteti, hogy mi lenne ha a gépekbe emberi érzelmeket, saját öntudatot táplálnának. A világ összes tudása eltörpülne emellett a gépezet mellett, olyan dolgokat is képes lenne létrehozni, ami a mai világunkban lehetetlennek tűnik. Ez az entitás minden felett állna és megkérdőjelezheti a lélek fogalmát. Ebben a kutatásban segítségére van felesége Evelyn (Rebecca Hall) és barátja Max (Paul Bettany). Egy végzetes baleset miatt Will sugárfertőzést kap és néhány hét választja el őt a haláltól. Evelyn és Max úgy döntenek, hogy Will tudatát a saját gépébe integrálják, hogyha meghal akkor újra visszajöhessen egy mesterséges intelligenciaként.

A következmények nem várt méreteket öltenek, amire az emberek félelemmel és agresszióval reagálnak. Létrejön a sejtregeneráció, az emberi betegségek eltűnnek, a gép belelát más emberek agyába és még sorolhatnám. Viszont, aki meggyógyul a betegségéből az vállalja azt, hogy a gép részévé válik és kapcsolatban áll vele. Így tehát, mint egy marionett bábú az embereket a gép irányíthatja kedve szerint. Vannak jó és rossz hatásai is egyszerre ennek a dolognak, de hogy mi fog a végén dominálni az a film végén kiderül.